Kategorier
Bilaffär

Att köpa begagnade bilar – Så gör du

Sugen på att köpa ny bil? Många köper gärna begagnat, men oroar sig för att hitta något fel på bilen lite längre fram. Det är vanligt att fundera på om man vågar köpa av en privatperson, eller om man ska gå till en bilfirma. Även att köpa en begagnad bil hos en bilfirma kan kännas som ett projekt i sig. Generellt är det dock lite tryggare att gå genom en firma, jämfört med att köpa av en privatperson. Även om det inte finns någon nybilsgaranti direkt, finns det ändå vissa fördelar vad gäller tryggheten.

Kolla registreringsnumret

Det är genom registreringsnumret som du kan lära dig om bilens historia – svart på vitt. Det är här en bakgrundskoll börjar, och den är särskilt viktig när du köper en begagnad bil av en privatperson. Hävdar personen att denne bor i Stockholm, men kontrollen visar att ägare finns utanför Stockholm? Det kan möjligen vara en röd flagga i sådana fall.

Det är genom registreringsnumret som du kan få vetskap om vilka som ägt bilen, att säljaren verkligen äger fordonet och hur höga kostnader du kan räkna med för försäkring och skatt. I en del fall kan du till och med få en inblick i bilens servicehistoria.

Något annat som är bra är att kontrollera att bilen inte har några skulder. Sommaren 2014 började nya regler gälla, som skulle se till att bilägare inte fick betala skulder orsakade av så kallade bilmålvakter. Om bilen har skulder eller inte kan du kontrollera på Transportstyrelsens hemsida, under rubriken ”Fordon”.

Ring en märkesverkstad

Det är hit du kan ringa för att få lite expertkunskap och för att identifiera fallgropar. Ring helt enkelt för att säga att du är spekulant på en bil, och be dem kolla bilens servicehistorik samt vad kostnaden för nästa service kan tänkas bli.

Fråga dem även ifall bilen har kamrem, och vad ett byte i sådana fall skulle kosta. Titta även på vad det kostar att byta vattenpump. Om du inte gör det här steget, riskerar du att få betala fullt marknadspris för en bil som i själva verket behöver få sig en storservice och byta kamrem och ev. vattenpump. Det här är saker som kan kosta många tusenlappar, inte sällan bra många fler än man tror.

Har du däremot dessa uppgifter kan du använda dem för att förbättra din position i förhandlingen. Nämn att du har pratat med en verkstad som uppskattat kostnaden för service och till exempel byte av kamrem, och försök använda det i prisdiskussionerna. Något annat att titta lite närmare på är däcken. Idag kan en uppsättning vinter- och sommardäck bli ganska många tusenlappar. Om nuvarande däck är slitna och i behov av byte, kan även det möjligen användas som hävstång i prisförhandlingen.

När du tar kontakt med säljaren kan du behöva be om fler bilder. Åtminstone om bilen är långt bort, och du åker till exempel till Jönköping från Stockholm för att titta på den. Titta närmare på klädseln för att se om den är felfri, fråga uttryckligen om repor, lackskador, vindrutan och så vidare på de begagnade bilar du är intresserad av.